[LinuxFocus-icon]
LinuxFocus article number 301
http://linuxfocus.org

[Photo of the Author]
door Guido Socher (homepage)

Over de auteur:

Guido waardeert Linux omdat het erg flexibel is en veel meer mogelijkheden biedt dan enig ander systeem.



Vertaald naar het Nederlands door:
Guus Snijders <ghs(at)linuxfocus.org>

Productbespreking: Textmaker

tml

Kort:

Textmaker is éé van de nieuwe commerciële word processors (tekstverwerkers) voor Linux. Dit artikel reflecteerd de opinie van de auteur en is niet gesponsord of beïnvloed door anderen.

_________________ _________________ _________________

 

Introductie

Het aantal tekstverwerkende applicaties voor Linux groeit gestaag. De belangrijkste zijn waarschijnlijk Staroffice, Openoffice, Kword, Abiword, Ted en nu ook Textmaker. Applix was altijd een aardig alternatief, maar verdween toen RedHat besloot te stoppen met de verkoop en ontwikkeling er van. Het is ook mogelijk om Microsoft producten te gebruiken met behulp van crossover office, maar dan kunnen we niet spreken van een eche Linux applicatie.

Zodoende houden we twee commerciële producten over: Staroffice en Textmaker (http://www.softmaker.de/tml.htm). Ik heb altijd een haat-liefde relatie gehad met Staroffice. Hij beschikt over een hoop functies maar is erg traag en werkelijk zwaar. Ik haat het absoluut als Staroffice start en het scherm bijna een minuut in beslag neemt met een groot logo dat je niet kunt wegklikken. Ook kun je op veel plaatsen merken dat Staroffice niet vanaf het begin is ontworpen als Unix applicatie. Zodoende was ik nogal enthousiast toen ik Textmaker ontdekte. Het leek enigzins compact: 7MB is een acceptabele grootte.  

Features

De lijst met functies is indrukwekkend voor een nieuwe office applicatie. Import en export van documenten in alle belangrijke formaten, inclusief alle versies van Word voor Windows werkte zonder problemen. Truetype wordt ondersteund, wat betekend dat je eventueel miljoenen fonts in allerlei groottes kunt gebruiken. De redering en print kwaliteit van documenten met gemixte plaatjes en tekst is ook erg goed.

Er lijkt geen ondersteuning te zijn voor wiskundige formules of technische tekeningen, waardoor het minder geschikt is voor wetenschappelijke toepassingen, maar het heeft werkelijk alles dat een thuis gebruiker danwel zakelijke gebruiker verwacht van een tekstverwerker.

Ik zal verder niet alle features bespreken. In plaats daarvan zal ik me concentreren op dingen die ik persoonlijk echt mis: Een snelle, lichte, echte Unix office applicatie. Met echt Unix bedoel ik dingen als: werkt zonder problemen vanaf een centrale installatie in een multi user omgeving. X11 biedt een goede integratie van locale en remote applicaties, en dus zou een echte Unix applicatie dat ook moeten ondersteunen.

Textmaker for Linux in action

 

De test

Als ik een applicatie voor de eerste keer installeer, installeer ik altijd eerst op een server en de gebruikers starten het op afstand (remote) via een shell scriptje. Home directories zijn beschikbaar via NFS, dus zullen de meeste gebruikers niet eens merken dat het programma niet lokaal op hun machine werkt. Het voordeel is dat ik maar een installatie hoef te onderhouden en het gebruikt geen geheugen of cpu op de werkstations van de gebruikers. Daar alles op een plaats gebeurd, is het eenvoudiger om crashes of hangende processen te monitoren.

Hoe zit het met Textmaker? Textmaker is behoorlijk stabiel, geen crashes in enkele dagen van gebruik. Het gebruikt zo'n 8Mb geheugen per draaiend proces en lijkt geen grote geheugen leks te hebben.
Problemen? Ja. De scheiding tussen gebruikers is niet erg goed. Als een gebruiker een document start en deze niet opslaat, krijgt de volgende gebruiker een melding bij het starten dat er een niet-opgeslagen document is. Als zij het dan opent, krijgt ze het document van haar collega. Het renderen van tekst en afbeeldingen op het scherm is traag, zelfs als het draait op een snelle server. Er klopt iets niet met de manier waarom Textmaker het scherm update. Ik type niet erg snel, maar de tekst op het scherm liep altijd een woord achter op mijn typen. Dit probleem met de rendering van het scherm lijkt niet voor te komen bij een lokaal gestarte Textmaker.

Een ander punt dat voor zich spreekt is het feit dat alle bestanden in een Textmaker installatie uitvoerbaar zijn (chmod 755), zelfs de lettertype (font) bestanden. Dit komt meestal voor als iemand die niet weet dat een Unix bestandssysteem afwijkt van dat van Windows en de bestanden onder Windows inpakt. Tekxtmaker is in principe een Windows programma dat was gehercompileerd voor Linux. Daardoor werken de meeste Linux-specifieke dingen niet. Dat is jammer, want Linux kent veel meer mogelijkheden en functies dan Windows.

Iets anders dat waarschijnlijk een feature is en geen bug, is het feit dat je maar een instantie van Textmaker kunt starten. Als je probeert om een tweede Textmaker te starten, opent deze het reeds draaiende venster. Het is nogal ongelukkig dat dit gedrag niet is aan te passen (bijvoorbeeld via een opdracht regel optie). Ik persoonlijk heb graag twee verschillende vensters open als ik stukken tekst kopieer/plak. Met TextMakder moest ik gebruik maken van zijn eigen kleine interne text vensters.  

Font ondersteuning

Textmaker ondersteund truetype fonts. Dat is goed omdat dit je toegang geeft tot miljoenen fonts van goede kwaliteit. Textmaker leest het bestand /etc/X11/fs/config om de fonts te vinden en er is iets mis met die code. Op de meeste installaties vond het geen enkel font en moest ik de fonts kopiëren naar /opt/textmaker/fonts. In een geval crashte het zelfs tijdens het starten. Ik verwijderde ene paar commentaar regels in /etc/X11/fs/config en hij startte weer. Erg vreemd.

Tektmaker geeft je een voorbeeld van het font in de lijsten waar je het font kunt selecteren. Ik probeerde een installatie met een 248 fonts en het was bijna onmogelijk om door de lijst heen te scrollen omdat het zo traag was. Uiteindelijk besloot ik dat het een "goede" bug was dat Textmaker het font-server configuratiebestand niet begreep. Op deze manier kun je een selectie fonts kopiëren naar /opt/textmaker/fonts en de lijst fonts in Textmaker wordt weer bruikbaar.  

Conclusie

De test eindigde met een gemengd gevoel. Vooral multi user support en remote X11 faalden compleet. Dat is jammer omdat juist dat echt de beste features van Unix zijn. Aan de andere kant merk heb je daar geen last van op een enkele, geïsoleerde Linux installatie thuis.

Welke versie ik getest heb? Wel, de home page van Textmaker (http://www.softmaker.de/tml.htm) heeft het over Textmaker 2002, maar het "about" menu in Textmaker zegt 389. Wat dat ook is. Op het eind besloot ik een licentie aan te schaffen, ondanks dat het een beetje als een beta versie op me over kwam, maar ik wilde softmaker aanmoedigen aanmoedigen verder te gaan. Het heeft de potentie om een hele goede tekstverwerker te worden als ze maar onthouden om de bugs te fixen, voor en na het toevoegen van features. Softmaker zou ook moeten focussen op integratie in Linux. Alleen hercompileren voor Linux is niet genoeg.

Wat ik het meest waardeerde in de versie? De ontwikkelaars bij Softmaker beschikken over enige humor. Ik heb geen enkele keer begrepen wat de volgende pop-up betekende, maar het toverde iedere keer weer een glimlach op mijn gezicht:

cool dialog



Site onderhouden door het LinuxFocus editors team
© Guido Socher
"some rights reserved" see linuxfocus.org/license/
http://www.LinuxFocus.org
Vertaling info:
en --> -- : Guido Socher (homepage)
en --> nl: Guus Snijders <ghs(at)linuxfocus.org>

2005-01-14, generated by lfparser_pdf version 2.51